Allmän läkarundersökning och hälsokontroll

Att göra en allmän läkarundersökning för att få reda på hur du mår kan vara en bra investering. På precis på samma sätt som du ser till att din bil mår bra bör du se till att din kropp mår bra.


Läkarundersökning på vårdcentralen

Läkarundersökning

En vanlig hälsokontroll kan du göra på vårdcentralen. Du kommer till läkaren och berättar om dina problem. Därefter tas ofta blodprover för att se om du har några förhöjda värden av något.

Om du är sjuk

En vanlig läkarundersökning går till på det vis att du ringer din vårdcentral och bokar in ett läkarbesök. När du kommer till vårdcentralen får du träffa din läkare som börjar med att ställa frågor om varför du sökt vård. Du får då berätta om dina problem. Därefter görs en läkarundersökning beroende på vad det är för problem du har.

Vissa sjukdomar kan läkaren diagnostisera utan att behöva utföra många undersökningar. Det kan exempelvis vara om du har en förkylning eller influensa.

Det tas också ofta en snabbsänka. Det är ett mycket enkelt blodprov som tas i fingret. Är snabbsänkan högre än normalt är det ett tecken på att du har en infektion i kroppen.

Hälsokontroll hos privat vårdföretag

Det finns dessutom flera olika privata vårdföretag som erbjuder hälsokontroller. Det som skiljer de olika mottagningarna från varandra är att på vårdcentralen betalar du som vid ett vanligt läkarbesök och hos de privatägda mottagningarna finns det en annan prissättning för att göra en hälsokontroll.

En annan skillnad är att man går till vårdcentralen när man är sjuk, och då får du en utredning utifrån dina symptom för att se om du har någon sjukdom. Går du privat så kan du kolla upp det som du vill utan att misstanke för sjukdom föreligger. Eftersom du betalar för detta.

Vid en hälsokontroll tas olika blodprover för att kunna se dina värden. Hjärtat och lungorna undersöks. På vissa mottagningar får du även som kvinna en undersökning av brösten och som man ytterligare blodprover som ser om du har en förhöjd risk för prostatacancer.

Hälsokontroll – hur ofta?

Det finns de som förespråkar att göra en årlig hälsokontroll eller läkarundersökning för att på så vis kunna förebygga uppkomsten av allvarliga sjukdomar.

Men baksidan av myntet är att alla sjukdomar inte går att upptäcka förens de första symptomen för sjukdomen visar sig. Det bästa du kan göra är med andra ord att lyssna på din kropp och vara uppmärksam på symptom du tidigare inte varit med om.

Tycker du att något verkar konstigt med kroppen ska du inte tveka på att söka läkarvård. Det är alltid bättre att gå en gång för mycket, än en gång för lite. Livet är värdefullt och hälsan ska alltid komma i första hand.

Men det är även viktigt att inte gå runt och leta efter fel på kroppen och vara rädd för att vara sjuk. Då kommer kroppen hitta på symptom och du kan bara bli stressad och få en hälsoångest. Ett litet vaket öga räcker.